Odešel pan Oldřich Semerád

01.08.2011 14:13

Dnes ráno nás  ve věku 88 let opustil zakládající člen a dlouholetý předseda klubu pan Oldřich Semerád. Oldřich Semerád úspěšně reprezentoval náš klub i Českou republiku na mnoha závodech všestrannosti i parkuru. Koně neopustil ani v posledních letech a stále aktivně sportoval a účastnil se všech jezdeckých akcí. Poslední rozloučení se bude konat dne 5.8. ve 13,00 hodin v kapli sv. Rozálie v Brandýse nad Labem.

 

 

Náhle odešel Oldřich Semerád

První srpnový den letošního roku se stal bohužel posledním dnem v dlouhém životě aktivního jezdce, funkcionáře jezdeckého sportu a velkého příznivce koní pana Oldřicha Semeráda z Brandýsa nad Labem a ze Staré Boleslavi. Po krátké nemoci zemřel ve věku 88 let.

 

Oldřich Semerád patřil mezi velmi aktivní jezdce od nejútlejšího mládí až do pozdního věku. Ještě před několika týdny seděl na koni a ještě minulý týden jel na svém motokole a jako vždy vezl na nosiči svého oblíbeného pejska Čigi.

 

Rodina O. Semeráda pocházela ze Staré Boleslavi. Jeho otec byl praporčíkem u slavného Jezdeckého pluku č. 8. knížete sv. Václava. Ve staroboleslavských kasárnách, kde stávalo velké množství koní, si malý Oldřich poprvé sedl na koně. Tam se zrodila jeho celoživotní láska ke koním, která ho provázela až do posledních chvil jeho dlouhého života. V kasárnách ho otec nebo vojáci často posadili na koně a přibližně od sedmi let se již mohl zúčastňovat jeho věku přiměřeného výcviku. Šest let si mohl užívat radosti z tréninku a hlavně svého jezdeckého pokroku, než musel v roce 1936 přejít na Vojenské gymnázium do Moravské Třebové a následně do Hranic na Moravě, kde byl specializovaný jezdecký kurz pro důstojníky.

S příchodem války však skončila i škola a k ježdění nebyla příležitost a navíc přišly úplně jiné starosti. Po válce se Oldřich Semerád vrátil do školy a na vojnu, tentokrát k vojenskému jezdeckému útvaru pro důstojníky v záloze v Bohdanči a následně v Pardubicích. U těchto vojenských útvarů stihl zažít vynikající jezdce a důstojníky, kteří úroveň našeho jezdectví a sportu pozdvihli v období mezi první a druhou světovou válkou. Sám tuto dobu považoval za velikou životní příležitost a obrovskou praktickou jezdeckou školu. Pak však musel odejít do civilu. V průběhu padesátých let byli rušeni koně v armádě, takže v této oblasti nebylo možné najít zaměstnání.

Přijal proto práci v Brandýse nad Labem a pracoval v továrně na secí stroje Františka Melichara (Spojené továrny na hospodářské stroje), která byla po roce 1948 přejmenovaná na Brandýské strojírny a slévárny. Jako důchodce byl zaměstnán v lesoškolkách ve Staré Boleslavi.

Jeho zaměstnání mu naštěstí poskytovala možnosti využít volného či „vyšetřeného“ času pro práci s koňmi. Tak již v roce 1954 založil s přáteli později velmi slavný jezdecký klub ve Staré Boleslavi. Původně byl pod hlavičkou Svazarmu a o tři roky později existoval pod ČSTV. Na začátku měli v oddíle pět koní, později se jejich počet zvedl až na dvacítku.

Členy oddílu byli například Antonín Schrott, Jaroslav Urban, Ludvík Jandourek nejstarší, L. Jandourek sen., Josef Jarolím, Jaroslav Voctář, Oldřich Dostál nejstarší (vítěz VP), O. Dostál sen.ad. Často tam hostoval Josef Dobeš, Hynek Býček i Přemysl Neumann sen. i jun.

 

Jeho nejúspěšnějším koněm se stal Jarin (po Horymír). Byl získán z armádní dostihové stáje v osmi letech. Oldřich Semerád s ním startoval v mnoha soutěžích všestrannosti a v roce 1960 dokonce získali 2. místo na mistrovství republiky v této disciplíně. Kůň byl ve stejném roce vybrán jako náhradní kůň pro Františka Hrúzika na OH do Říma (tehdy tam startoval s Omenem).

K jeho oblíbenému koni patřil například plnokrevný hřebec Antrakt, se kterým mnohokrát startoval v soutěžích tzv. starých pánů v Poděbradech. V posledních letech jezdil nejčastěji na koních rodiny Voctářových v JK Stará Boleslav, kde si občas zajezdí i jeho dvě pětileté pravnučky.

 

Často a rád se zúčastňoval Hubertových jízd v širším i vzdálenějším okolí. Díky tomu jsme se také s panem Semerádem mohli potkat i v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem, kde se v roce 2006 zúčastnil této oblíbené akce.

 

Oldřich Semerád se narodil 5. června 1923 ve Staré Boleslavi. V roce 1948 se oženil se slečnou Schülerovou. Jejich dcery Jitka a Zuzana se narodily v letech 1949 a 1951.

Rozloučení s ním proběhne v pátek 5. srpna ve 13:00 hodin v kapli sv. Rozálie na hřbitově v Brandýse nad Labem.